reklama

Právě dnes mělo podle původního scénáře padnout rozhodnutí o vydání katalánských politiků do Španělska, kde jsou obviněni ze vzpoury kvůli svým snahám o nezávislost Katalánska. Soudce španělského nejvyššího soudu Pablo Llarena ale 5. prosince zrušil evropské i mezinárodní zatykače na Puigdemonta a čtyři exministry, které vydala začátkem listopadu jiná španělská soudkyně.

Dnes se k soudu v Bruselu dostavili advokáti obviněných. Jednání trvalo jen několik minut, protože šlo o formalitu. Advokátům bylo sděleno, že řízení se uzavírá.

Už 5. prosince belgická justice s okamžitou platností zrušila předběžná opatření vůči pětici Katalánců, kteří předtím nemohli opustit Belgii, museli hlásit změnu místa pobytu a být vyšetřujícím orgánům telefonicky k dispozici.

Zrušení evropského a mezinárodního zatykače vysvětlil před týdnem soudce Llarena mimo jiné tím, že je nutné, aby jejich činy posuzovala pouze justice ve Španělsku. Podle tisku zrušil španělský soudce evropský zatykač z obavy, že belgická justice katalánské politiky vydá ke stíhání jen pro méně závažné trestné činy, než je vzpoura. Za tu hrozí politikům až 25 let, ale belgické právo takový pojem nezná. Proto se spekulovalo, že Belgie vydá Katalánce na základě obvinění ze zpronevěry veřejných fondů a že pro vzpouru už pak nebudou moci být souzeni.