Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putinova tiskovka přilákala rekordní počet novinářů. Šéf Kremlu musel odpovídat na bizarní otázky

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Na bilanční tiskovou konferenci rueckého prezidenta Vladimira Putina přišlo dnes 1640 redaktorů ruských i zahraničních médií. Připuštěni byli i zpravodajové amerických rozhlasových stanic financovaných vládou USA, které jsou na seznamu "zahraničních agentů".

Moskevský starosta Sergej Sobjanin už před tiskovou konferencí označil Putinovo setkání s novináři za hlavní politickou událost roku. Množí se ale náznaky, že dosavadní podoba tiskové konference ruskému vedení už nevyhovuje. Široké spektrum otázek a odpovědí postrádá údernost a dává prostor exhibicionistům a poloamatérům z okrajových médií. Putin dnes musel vysvětlovat stanovisko vlády k výlovu rybovitých obratlovců v Bajkalu, k početnímu stavu porodních asistentek na venkově, k budování mostu v Ulan-Ude nebo k havarijnímu bytovému fondu v Karélii.

Okázalá mediální show, na hony vzdálená tiskovým konferencím pořádaným na Západě, byla tradičně věnována vnitropolitickým tématům. Ze zahraničních účastníků dostali slovo novináři z Číny, Kazachstánu, Iráku, USA a Ukrajiny. Příležitost položit dotaz dostali jako vždy i žurnalisté z opozičních médií, tentokrát to byla rozhlasová stanice Echo Moskvy a internetová televize Dožď.

Její zpravodajkou byla na tiskové konferenci Xenija Sobčaková, dcera někdejšího Putinova mentora a petrohradského starosty Anatolije Sobčaka. Televizní moderátorka, považována v ruských konzervativních kruzích za skandální celebritu, nedávno ohlásila kandidaturu v prezidentských volbách, které se uskuteční příští rok v březnu.

Poprvé tak na bilanční tiskové konferenci promluvila osoba, která se postavila Putinovi ve volebním souboji, i když boj to z její strany bude nepochybně beznadějný. Nikdo nepochyboval, že prezident dá Sobčakové slovo. Putin si přitom neodpustil dotaz, zda šestatřicetiletá blondýna klade otázku jako novinářka nebo jeho protikandidátka.

Dotaz, který se týkal státem řízeného postihu ruských opozičních politiků, Putin odbyl standardním odkazem na ukrajinský příklad, který Kreml často používá jako odstrašující doklad chaosu a extremismu. Rusové si nic takového nepřejí a režim nikdy nic takového nedopustí, ujistil kremelský šéf Sobčakovou.

Putin bude kandidovat jako nezávislý. Podle ruských komentářů se prezident rozhodl nespojovat svou kandidaturu s hlavní vládní stranou proto, aby zvýraznil své postavení nadstranického kandidáta, který stojí nad soupeřením politiků. Putin má v zemi obrovskou podporu, podle průzkumu s jeho politikou souhlasí čtyři pětiny Rusů.

K osudu premiéra Dmitrije Medveděva, pro něhož by podle mnohých komentářů mohly prezidentské volby znamenat konec působení ve vládě, se Putin přímo nevyslovil. "Mluvit o tom je předčasné, i když předběžné nápady mám," poznamenal Putin s tím, že Medveděvův kabinet pracuje "uspokojivě".

Témata:  Vladimír Putin Rusko novináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy