Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země EU slíbily přesídlit až 40.000 migrantů držených v Libyi

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brusel - Přesídlení až 40.000 z migrantů momentálně držených v Libyi slíbily umožnit členské země Evropské unie. Podmínkou je, že budou tyto osoby způsobilé k získání ochranného statusu. 

Dnes to řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, která o situaci na severu Afriky jedná se zástupci Africké unie, Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Zmíněné organizace vytvořily na euroafrickém summitu na konci listopadu společnou pracovní skupinu pro řešení migrační krize v Africe. Reagovaly tak i na zprávy o dražbách migrantů v Libyi. Plánem nové skupiny je do února z libyjských detenčních center vrátit do zemí původu 15.000 migrantů. Na humanitární operaci IOM a UNHCR pak EU poskytne dodatečných nejméně 100 milionů eur (asi 2,57 miliardy korun), napsala agentura AFP.

Amnesty International v úterý zveřejnila zprávu, ve které kritizuje přístup unie k řešení migrační krize a viní její vlády ze spoluúčasti na utrpení migrantů v Libyi. Lidskoprávní organizaci vadí především spolupráce členských zemí s libyjskou pobřežní stráží a tamním úřadem pro boj s nelegální migrací, které podle ní porušují lidská práva a jsou zapleteny do obchodu s lidmi.

„Spějeme k řešení," řekl dnes o situaci generální ředitel IOM William Swing. Jeho organizace odhaduje, že na konci září se v Libyi nacházelo na 416.000 běženců převážně ze subsaharské Afriky. „Snažíme se nabádat libyjské úřady, aby detenční centra přetvořily v centra otevřeného přijetí. Probíhá zde dobrý dialog," dodal.

Libye však šest let po svržení autoritářského vůdce Muammara Kaddáfího stále nemá jednotnou vládu a o moc se zde kromě vlády podporované OSN a armády přetahuje řada dalších skupin. Pohyb nejrůznějších osob přes hranice země není příliš kontrolován.

Podle Mogheriniové je klíčem k úspěchu střežení jižní hranice Libye a boj s převaděči migrantů v oblasti Sahelu. „Jsme aktivní hlavně v Nigeru, kde nabízíme ekonomické alternativy mladé generaci, jejíž jedinou zbývající možností by bylo pašování lidí. Počet migrantů procházejících Nigerem klesl ze 70.000 na 4000," řekla na začátku měsíce serveru euronews.

Témata:  uprchlíci Libye EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy