Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize na syrském nebi: Americké stíhačky musely světlicemi odvrátit kolizi s Rusy

U.S. Air Force F-22 Raptor
U.S. Air Force F-22 Raptor
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Washington - Mluvčí Pentagonu Eric Pahon dnes informoval, že nad Sýrií se málem srazily ruské a americké stíhačky. Dva americké stroje F-22 na sebe musely světlicemi upozornit piloty dvou ruských letadel Su-25.

USA a Rusko, se dohodly na dodržování „bezkonfliktní zóny" v leteckém prostru východně od řeky Eufratu. Představitelé USA už dříve upozorňovali, že hrozí kolize obou armád s tím, jak se smršťuje bojiště proti ustupujícím radikálům.

Pahon uvedl že Američané ve středu poskytovali letecké krytí svým spojencům, kteří bojují proti radikálům na zemi v syrském pohraničí u Búkamálu.

Incident, kdy hrozila srážka, trval údajně 40 minut a koalice, v níž americké stroje létají, kontaktovala Rusy dohodnutým komunikačním kanálem, aby se zabránilo špatnému propočtu letu.

Podle Pahona v jedné chvíli bylo jedno ruské letadlo tak blízko, že americký pilot musel přistoupit k "agresivnímu manévru, aby se vyhnul kolizi". „Naši piloti stále obtížněji rozlišují, zda jde ze strany ruských kolegů o úmysl nebo pouze o čestné omyly," řekl Pahon.

Podle něj se koalice bojí, že její stroje mohou některé ruské letadlo sestřelit, pokud je piloti vyhodnotí jako hrozbu pro spojence zapojené do pozemních bojů. Rusko a USA bojují v Sýrii na opačných stranách - Rusko podporuje syrskou armádu, USA arabsko-kurdskou koalici.

Témata:  USA Rusko ruské angažmá v Sýrii F-22 Raptor

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy