reklama

Geert Wilders, předseda nizozemské Strany pro svobodu, soudí, že se Evropa dostala do tíživé situace s ohledem na uprchlickou krizi. Podle politika bude v Evropě růst muslimské násilí, pokud se krize co nejdříve nevyřeší. Svůj výrok opírá o nedávný výzkum agentury Pew Research Centrer (PRC).

Podle výzkumu se dramaticky zvýší podíl muslimů v některých zemích EU, pokud se uprchlická krize nevyřeší, nebo se alespoň nezačne kontrolovat. Nejhůře je na tom podle Wilderse Švédsko. V severské zemi by mělo být podle odhadů PRC v roce 2050 přes 30% muslimského obyvatelstva. "Švédsko už je ztracené," poznamenal lakonicky Wilders. 

"Ale v ostatních zemích není situace o mnoho lepší," dodal s odkazem na to, že v Německu, Francii, Británii a Nizozemsku má být ve stejné době pětina muslimských obyvatel. PRC se však nespokojila s vypočítáním výsledků v případě, kdy uprchlická krize nebude vyřešena a zastavena.

I tak se má však pohybovat podíl muslimského obyvatelstva ve všech zmíněných zemích mezi 10 a 20 procenty. Wilders tento výzkum zveřejnil minulý týden na svém Twitteru. Podle svých slov byl rozhořčen, když byl jeho příspěvek ve Francii cenzurován. "Lidé v zemi, kde vládne Emmanuel Macron, nemají právo znát pravdu," čílil se.

Nizozemec se navíc obává o budoucnost Evropy. "Šíření islámu je pro Evropu špatnou zprávou. Hrozba islámského terorismu je všudypřítomná. Symbolem těchto Vánoc jsou betonové bariéry na vánočních trzích," píše na své stránce.

Mimo to zmiňuje i četná znásilnění, rituální vraždy, antisemitismus nebo polygamii, které s sebou islám podle Wilderse přináší. "Nedávné studie naznačují, že velká většina evropských muslimů považuje své islámské předpisy za důležitější než evropské demokratické zákony, zatímco každý devátý v Nizozemsku považuje za přijatelné použití násilí ve jménu islámu," píše.

Kritizuje také Evropskou unii za to, jak se s tímto problémem vypořádává. "Politika EU zavání pošetilostí. Více než 6 milionů migrantů nyní čeká na to, aby se dostali do Evropy. A co udělá unie? Pustí je dveřmi dál, protože by hrozilo, že by mohli přijít okny," zlobí se.

"To není to, co chceme. Musíme zastavit sebevražedné šílenství evropských elit. Musíme zastavit miliony, které chtějí vtrhnout do Evropy. Evropa je naším domovem a my náš domov nedáme," pokračuje. "Musíme chránit naše hranice stejně tak, jako Donald Trump chrání ty americké," připomněl striktní přistěhovaleckou politiku prvního muže USA.

Wildersova strana PVV má v nizozemském parlamentu poměrně silný hlas. Ve letošních volbách skončila na druhém místě za Lidovou stranou pro svobodu a demokracii.

Připomeňme, že Geert Wilders se zúčastní pražského setkání několika evropských stran. Strany, které se sjezdu zúčastní, společně tvoří frakci Evropa národů a svobody (ENF) v Evropském parlamentu. Do skupiny těchto stran patří i SPD, kterou vede Tomio Okamura. Spojuje je skepse vůči evropské integraci, nacionalismus a odpor proti migraci.