Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderná válka s KLDR? Spojené státy mají superzbraň, která zabrání katastrofě

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Washington - Pokud jste měli obavu z jaderné války, tak už nemusíte. Podle australského serveru News k ničemu takovému nedojde, protože Američané mají zbraň, která může neutralizovat veškerý jaderný arzenál, který má Severní Korea k dispozici.

Armáda Spojených států je připravena použít zbraně s technologiemi mikrovln, které by mohly usmažit obvody severokorejského jaderného arzenálu. Podle deníku The Sun by mohly být rakety odpáleny z bombardérů B-52 více než tisíc kilometrů od místa doletu.

Američané věří, že tyto technicky vyspělé zbraně by mohly být efektivním způsobem, jak zneškodnit Kim Čong-una i jeho nukleární techniku, pokud by chtěl "zmáčknout červené tlačítko".

V současné chvíli jsou tyto prostředky centrem pozornosti a žhavým předmětem diskuzí v Bílém domě, jelikož Kimův režim v Severní Koreji hrozí čím dál víc. KLDR totiž vyvinula rakety, které jsou schopné doletět na kterékoli místo ve Spojených státech. To vyvolává v Američanech obavu, že v nejbližší době hrozí na Korejském poloostrově válka.

Střely CHAMP, které jsou součástí tzv. Protielektronického vysokovýkonného mikrovlnného rozvinutého raketového projektu. Poprvé pracovala na jejich výrobě společnost Boeing spolu s Letectvem USA (US Air force) v roce 2009. O tři roky později byly rakety připraveny k testování.

Rakety využívají sílu vysokovýkonné mikrovlnné technologie HMP a podle serveru News mají sílu na to zničit nepřátelské zbraně. Americký senátor Martin Heinrich, mimochodem bývalý letecký inženýr, vysvětlil použití mikrovln v této novince.

"Zkuste dát něco kovového do mikrovlnné trouba a pochopíte. Po tom, co strčíte elektroniku do mikrovlnky, přestane fungovat. Přesně o to samé by se měla pokusit americká armáda s raketami CHAMP," řekl pro NBC News.

Testy zbraně, které začaly v roce 2012, byly přísně utajené. Jediné vyjádření k nim podala šéfka odboru vývoje zbraní z laboratoří Air Force Mary Robinsonová: "Funguje to přesně tak, jak jsme očekávali." Po dalším vývoji dodala, že "nepochybuje o tom, že zbraň bude plně funkční".

Témata:  USA Jižní Korea zbraně Severní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy