reklama

Exministr podle soudkyně požadoval úplatek od šéfa ropného giganta Rosněfť Igora Sečina za souhlas s pohlcením menší výnosné firmy Bašněfť. Sám Sečin, považovaný za chráněnce prezidenta Vladimira Putina, se na lavici svědků nedostavil a soud se spokojil s výpověďmi z vyšetřování a se svědectvím generála tajné služby, který stojí v čele bezpečnostní služby koncernu.

Prokuratura navrhovala trest deset let vězení a pokutu ve výši půl miliardy rublů (183 milionů korun), zatím obhájci žádali plné zproštění viny. Soudkyně také zakázala Uljukajevovi činnost ve státních orgánech po dobu osmi let od výkonu trestu.

Exministr tvrdil, že se stal obětí "strašlivé a nemilosrdné provokace", jejíž "autor se rozplynul, zůstal po něm jen smrad". Před zahájením dnešního líčení prohlásil, že očekává spravedlivý rozsudek. Sečina následně hodlá za lživou výpověď pohnat k odpovědnosti.

Uljukajev dnes před soudním líčením novinářům popsal den svého zadržení. "Stalo se to velmi rychle, přijdeš tam (do sídla Rosněfti), divíš se, proč ti jde naproti člověk v oblečení určeném k rybolovu (Sečin). Následně začínáš chápat, že je něco špatně, ale reagovat už nestíháš," citovala exministra ruská verze zpravodajského serveru BBC.