Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská unie potvrdila začátek druhé fáze brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Prezidenti a premiéři 27 zemí EU dnes souhlasili s posunutím vyjednávání o brexitu do druhé fáze, tedy k rozhovorům o podobě přechodného období a o budoucích vztazích. Přesný právní text smlouvy, která bude řešit zachování práv občanů EU v Británii po brexitu, finanční vyrovnání a režim na irské hranici, teprve musí být dohodnut, podle diplomatů by první nástin mohl být hotov na konci ledna.

Na twitteru to krátce po začátku diskuse šéfů států a vlád sedmadvacítky k brexitu oznámil předseda Evropské rady Donald Tusk. Připojil gratulaci britské premiérce Therese Mayové, která ale dnes už v Bruselu u jednání není.

Mayová na twitteru reagovala poděkováním Tuskovi. Dnešní rozhodnutí označila za důležitý krok na cestě ke spořádanému a hladkému britskému odchodu z evropského bloku a k novému budoucímu partnerskému vztahu.

EU27 tak dnes potvrdila, že se minulý týden vyjednávačům obou stran podařilo dosáhnout "dostatečného pokroku" v první fázi rozhovorů. V ní se obě strany shodly na rámcové představě budoucí smlouvy o britském odchodu z EU na konci března 2019.

Evropská unie nyní od Britů čeká přesnější představu o tom, co přesně znamená snaha několikrát deklarovaná Mayovou o "hluboké a speciální partnerství" s EU po britském odchodu z unie.

Summit sedmadvacítky dnes také potvrdil politické pokyny pro druhou fázi jednání. K nim kromě jiného Tusk napsal, že v pravděpodobně dvouletém přechodném období bude muset v Británii platit veškeré unijní právo, Londýn už ale ztratí možnost ovlivňovat jeho podobu. Na základě nynějšího dokumentu by měla Evropská komise zemím nabídnout v lednu ke schválení konkrétní vyjednávací mandát pro rozhovory o přechodném období s britskou stranou.

Témata:  Brexit Donald Tusk EU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy