reklama

Vyplývá to ze studie, kterou dnes představil bratislavský Institut pro veřejné otázky (IVO). Změna nálad podle institutu souvisí i s dřívější migrační krizí v EU.

Zatímco v roce 2008 jen 32 procent Slováků uvedlo, že by jim vadilo, pokud by se do jejich sousedství přistěhovala muslimská rodina, letos mělo stejný názor už 73 procent dotázaných. Výrazněji (na 59 z 21 procent) vzrostly negativní postoje i vůči rodinám přistěhovalců z méně rozvinuté země, a také vůči černošské rodině (na 43 z 21 procent).

Mnohem většímu počtu Slováků by nyní na rozdíl od roku 2008 vadilo, pokud by se jejich sousedy stala židovská či asijská rodina, dále pár gayů, lesbiček nebo homosexuálů, případně osoba s mentálním postižením či dlouhodobě nezaměstnaný. Dlouhodobě největší odstup mají pak Slováci vůči extremistům a Romům.

"Negativní trend ve větší či menší míře zasáhl postoj majority až ke 13 z 15 zkoumaných menšin. Posuny jsou zčásti důsledkem změněného politického klimatu, který nastal na Slovensku vlivem migrační krize a také vlivem častěji medializovaných případů teroristických útoků, spojovaných zpravidla s radikálním islámem a ilegálními migranty," uvedl IVO.