Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladí Číňan jde do vězení za to, že pošlapal portrét Čingischána. Video pobouřilo veřejnost

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking - Číňan (19), který pošlapal portrét Čingischána, dostal rok vězení. Etničtí Mongolové, kteří v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko žijí, slavného dobyvatele stále chovají ve velké úctě.

Mladík video nahrál na platformu Kuaishou a prostřednictvím aplikace WeChat je sdílel s různými skupinami i se svými přáteli. Jeho čin vyvolal silnou reakci veřejnosti, na policii jej ohlásilo několik lidí. Úřady posléze video z internetu odstranily. Muž se u soudu omluvil za to, že "dotkl cítění veřejnosti".

Soud v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko jej odsoudil za podněcování etnické nenávisti a etnickou diskriminaci. Výši trestu část lidí kritizovala na sociálních sítích. Jeden uživatel čínskou vládu obvinil, že zemi spravuje "jako za časů Mongolů".

Mongolská říše, kterou Čingischán založil, byla největším státním útvarem v dějinách lidstva. Rozkládala se od břehů Tichého oceánu až do Evropy. Čingischánovi nástupci v Číně vládli do roku 1368. Mongolský dobyvatel zemřel roku 1227.

Témata:  Čína Mongolsko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy