reklama

Lubanga byl v roce 2012 shledán vinným ze zločinů spáchaných v letech 2002 a 2003 a odsouzen ke 14 letům vězení. Šlo tehdy o vůbec první rozsudek ICC.

Odhaduje se, že děti tvořily 30 procent Lubangových milicí. Během celého pětiletého konfliktu na východě Konga, který přímo či nepřímo připravil o život nejméně statisíce lidí, bylo podle aktivistů za lidská práva do boje zverbováno více než 30.000 dětí.

Soud "stanovuje výši odškodnění, jímž je pan Lubanga vázán, na celkovou sumu deset milionů dolarů, což zároveň pokrývá jeho zodpovědnost vůči 425 obětem zahrnutým do vzorku a jeho zodpovědnost s ohledem na souhrn dalších potenciálně relevantních obětí," uvedl soudce Marc Perrin de Brichambaut. Proti verdiktu se může bývalý velitel milicí odvolat.

K přesnému počtu obětí se soudci nedobrali, kromě zmíněných 425 lidí však podle nich Lubangovy zločiny dopadly na "stovky, ba tisíce" dalších. Každé z potvrzených obětí přiznal tribunál částku 8000 dolarů (205.000 Kč), celkem tedy 3,4 milionu dolarů. Zbylých 6,6 milionu USD je určeno pro potenciální oběti.

Stanovit výši odškodného proto nebylo jednoduché. "Máme tady újmu, která se nedá vyčíslit. Jak má člověk spočítat hodnotu ztraceného mládí? Je to půl milionu eur, 100.000, 10.000, 1000 eur?" tázal se loni zástupce obětí Luc Walleyn.

Lubanga oběti nemůže vyplatit sám, neboť takovými prostředky zdaleka nedisponuje. Záležitostí se tak zabývá Svěřenecký fond pro oběti (Trust Fund for Victims), který k tomuto účelu založily členské země ICC. Na případ už vyčlenil milion dolarů a navrhl tříletý akční plán pro "sblížení obětí s jejich rodinami a zasaženými komunitami".