reklama

Dodatek dává parlamentu právo vetovat konečnou podobu takzvaného brexitu, kterou vláda vyjednala s unijními vyjednavači. Zařazení dodatku do zákona ve středu večer schválila dolní komora parlamentu i za pomoci 11 konzervativních poslanců.

"Jednu (výhrůžku jsem dostal) e-mailem a druhá byla zpráva v hlasové schránce," řekl Grieve webu Evening Standard. "Není to nic hezkého, je to znepokojivé," dodal. Bývalého generálního prokurátora Grievea prý tíží, že hlasoval proti vládě vlastní strany, za svou volbou si však stojí.

Záležitost nahlásil polici, znepokojuje ho ale atmosféra v zemi, která je natolik pohnutá, "že to vede za prvé k tomu, že lidé neposlouchají, o čem ta debata je, za druhé k tomu, že pak jakékoli otázky ohledně brexitu vyznívají jako úmysl jej sabotovat. A za třetí k vyjádřením, která někdy zahrnují výhrůžky smrtí".

Grieve se také pozastavil nad reakcí některých médií na středeční hlasování, zejména pak nad reakcí deníku Daily Mail. Ten ve čtvrtek na titulní stránce otiskl fotografie 11 rebelů z Konzervativní strany s popiskem "Jste na sebe hrdí?". Obvinil je zároveň, že kvůli nim se zvýšila pravděpodobnost, že se premiérem stane "marxista". Poslankyně Anna Soubryová na otázku listu odpověděla: "Ano. Postavili jsme naši zemi nad všechno ostatní a uplatnili jsme britské principy demokracie a svobody slova. Měli byste to někdy zkusit také."