Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peníze uprchlíky nezastaví, připravte se na nejhorší, varuje vědec

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Je načase, aby si Evropa uvědomila, že se z uprchlické krize nemůže vykoupit. Veškeré vynaložené peníze slouží jenom k tomu, aby se příchod uprchlíků oddálil, udržet je mimo Evropu je však nemožné, tvrdí profesor Alim Baluch. Jeho slova potvrzuje i šéf evropské diplomacie Federica Mogherini. Na zastavení uprchlíků je už pozdě.

Doposud se k problémů stavěla Evropská unie poněkud tradičně a ne příliš kreativně. Pokud uprchlíky na svém území mít nechce, stačí jim přihodit několik miliard eur. Tohle řešení možná fungovalo v minulosti, na dnešní potřeby je však nepoužitelné. I kdyby se daly zastavit války, přírodě poručit neumíme a útěk před klimatickými změnami je momentálně nezvratný.

Afrika je už dost chudým kontinentem. Státy, kterým se tam jakžtak daří, nedokáží zvládnout obrovský nápor utíkajících lidí a musí je logicky pustit dále. Dnes je v subsaharské Africe přes 80 procent jindy výživných polí pod hrozbou velkého sucha. Většina států v oblasti je rozvojových a z velké části se soustředí právě na zemědělství, jakékoliv změny v klimatu jsou zde neúnosné.

"Evropa se musí rozhodnout, zda uprchlíky solidárně přijme, nebo se uzavře do pevnosti. Jiný způsob není," říká sociolog a germanista Alim Baluch. Podle něj hladovějící se z peněz nenají, potřebuje hlavně zdroje, které v Africe dochází. I kdyby měl dost peněz, ale v okolí se nedá vypěstovat žádné jídlo, stejně ho to donutí opustit svůj rodný kraj.

Baluch varuje hlavně před tím, aby Evropa nebyla váhavá a nerozhodná. To totiž nynější situaci ublíží nejvíc. Profesor taky kritizuje vlády Francie a Velké Británie za destabilizování situace v Libyi a odčinit by to měly právě tím, že přijmou uprchlíky z Afriky. Pokud bude Brusel chtít zastavit množství utonulých ve Středozemním moři, pak musí uprchlíkům otevřít cestu, nebo ať i nadále převezmou zodpovědnost za mrtvé.

Jiná cesta není a rozhodně není důvod k optimismu. Situace už lepší nebude, domnívá se Alim Baluch. Podle profesora však za současnou krizi nemůže je globální oteplování, ale i sobecké hospodaření evropských států. Cizí lodě brouzdají africké vody a většinou vyloví veškeré ryby v oblasti do 100 kilometrů od pobřeží. Místní pak nemají žádný způsob, jak se uživit tradičním řemeslem, protože veškerý výlov pak putuje na evropský trh.

Globální oteplování je velký problém, který lidé dneška nevyřeší. Biolog Guy McPherson dokonce předpokládá, že v budoucnosti kvůli změně klimatu vymře i celá lidská rasa, protože planeta se kvůli vysokým teplotám stane neobyvatelnou. Jisté však je, že v blízké budoucnosti bude nemožné žít v některých afrických oblastech. A Evropu tím pádem čeká uprchlická krize, které překoná veškeré rekordy a očekávání.

Témata:  uprchlíci EU Afrika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy