Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letiště v Atlantě zasáhlo blackout, vánoční lety jsou v ohrožení

Delta Air Lines
Delta Air Lines
Foto: INT

Atlanta - Letiště v Atlantě denně obslouží na 275.000 pasažérů a 2500 odletů a příletů, což z něj činí nejrušnější vzdušný přístav na světě. V neděli však jeho provoz zcela ochromil rozsáhlý výpadek proudu.

Výpadek proudu Hartsfieldovo-Jacksonovo mezinárodní letiště ochromil jen několik dní před vánoční cestovní horečkou. Brzy odpoledne místního času náhle zhasla světa a letiště se ocitlo ve tmě. Blackout znemožnil veškeré odlety, mezinárodní lety mířící do Atlanty byly odkláněny jinam. Mnohé lety byly zrušeny například z Chicaga.

Po kompletním výpadku proudu na letišti uvízly stovky lidí. "Mnoho lidí přichází, ale nikdo neodchází. Nikdo neřekne nic oficiálně. Uvízli jsme tu," řekla agentuře AP pasažérka společnosti Delta Air Lines Emilia Ducaová. Na letišti jsou přitom zavřené restaurace i obchody. Nefungují ani prodejní automaty.

Mluvčí regionálního distributora elektřiny Georgia Power řekl, že společnost pracuje na obnovení dodávek. Přerušení dodávek proudu prý způsobil požár v podzemním elektrorozvodném zařízení.

Mluvčí letiště Reese McCranie řekl, že byly později obnoveny některé nejnutnější dodávky, ale velká část letiště byla kolem půlnoci SEČ stále bez proudu.

Jenom letecká společnost Delta Air Lines, která má v Atlantě sídlo, uvedla, že zrušila do večera téměř 800 nedělních letů a 250 pondělních. Letecký expert Robert Mann řekl, že bude trvat pravděpodobně do úterý, než se chod společnosti Delta Air Lines vrátí k normálu. Cestující se však s problémy budou potýkat možná většinu týdne, protože v posledním týdnu před Vánocemi není mnoho volných sedadel na jiných letech. "Zítřek (pondělí) bude dlouhý a obtížný den pro každého," citovala Manna AP.

Témata:  letiště Atlanta USA Delta Airlines

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy