reklama

Země se stále více soustředí na současné hrozby, jako je Severní Korea nebo terorismus, přitom jim přímo pod nosem roste nový problém. Děti nemůžou pykat za zločiny rodičů, ovšem můžou vyrůst se stejně radikální ideologií, pokud stát správně nezakročí a nezabrání tomu. Mláďata Chalifátu totiž můžou být národní bezpečnostní hrozbou, ale i mostem k míru.

Jenže děti nepředstavují jediný problém, poradit si musíme nutně hlavně s mladými. V dnešním světě žije mnohem více mladých mezi 15 až 24 než kdykoliv dříve, vzhledem k porodnosti dospívá většina těchto mladistvých v problémovém světě, kde znají sociální, ekonomické i válečné problémy. Ze svého života si pamatují jen krev, konflikty, extrémismus a terorismus.

Tato mladá generace je koncentrovaná zejména v problémových oblastech, které jsou však ideální živnou půdou pro rekrut sebevražedných atentátníků, bojovníků a radikálů. Jakým způsobem se tito mladí přehoupnou do dospělosti ovlivní nejen jejich rodiny, společnost, přírodu kolem nich, ale vlastně i celý svět a mezinárodní bezpečnost. Pokud necháme na Blízkém východě dospět radikály, problém terorismu bude pokračovat, míní Pentagon.

Otázkou ovšem je, do jaké míry je vlastně moudré pokusit se o ovlivnění jejich transformace. Pokud západní demokracie příliš zatlačí, mohou to vnímat jako perzekuci a utlačování vlastního národa a společnosti a budou mít pádné důvody považovat západ za nepřátele. Pokud nic neudělají a vliv bude malý, pak se nechá příliš volná ruka radikálům a výsledek bude opět stejný.

Nárůst mladé populace může být přitom pro řadu světových ekonomik zlatým dolem. Mají dostatek lidí na budování stabilní budoucnosti a ekonomické prosperity, během jediné generace se může změnit myšlení celé společnosti. jenže pokud nedojde ke správnému řízení, pak boom mladých je pro rozvojové země přímo katastrofou.

Pokud si země nedokáže poradit, pak dojde k vysoké nezaměstnanosti mladých, to povede k celkovému snížení životní úrovně. Vzniknou sociální problémy a před mladou generaci bez nadějných vyhlídek na budoucnost se otevře propaganda extrémismu s oni velmi snadno propadnou, protože budou mít pocit křivdy a nespravedlnosti.

Pro Evropany a Američany se možná sociální problémy Blízkého východu a Arabského poloostrova jeví jako vzdálené věci, které s námi nemají nic společného, podceněním této oblasti jsme si však přivedli terorismus na vlastní půdu. V dnešním globalizovaném světě totiž jen velmi těžko zabráníme lidem v pohybu a pokud mladé necháme vyrůstat v prostředí bez vzdělání, pak dříve nebo později se problémy přenesou i k nám společně s migrací.

Stojíme tak před skutečnou křižovatkou - můžeme problémy řešit nyní v zárodku, nebo si počkáme pár let na důsledky. Pozdější přístup však bude vyžadovat více síly i financí, a nejspíš mnoho nevinných lidí bude muset zaplatit životem za nerozhodnost politiků.