Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko údajně posílá do EU nevzdělané Syřany a vysokoškoláky si nechává

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Brusel/Ankara - Evropské unii se nelíbí přístup Turecka k syrským uprchlíkům. Německý týdeník Der Spiegel přišel s informací, že Ankara nedovolí vycestovat těm migrantům, kteří mají dobrou pracovní kvalifikaci. Naopak do Evropy posílá lidi s nízkým vzděláním či zdravotními problémy.

Způsob, jakým turecké úřady provádějí předvýběr Syřanů, jimž bude povoleno vycestování do EU, prý ale v osmadvacítce budí čím dál větší rozhořčení.

Podle Spiegelu, který se odvolává na informace evropských diplomatů, Turci nenechávají vycestovat Syřany s vysokoškolským vzděláním, například lékaře, inženýry nebo techniky.

Turecko prý oficiálně sdělilo Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), které má na výběr přesouvaných Syřanů dohlížet, že ze země na základě kvót domluvených s EU nebude pouštět akademické pracovníky.

Témata:  Turecko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy