reklama

Současný severokorejský vůdce Kim Čong-un má sice podle dostupných zpráv tři děti, letos se měj údajně dočkat i mužského potomka. Avšak režim se musí připravit na nejhorší a v případě, že by milovaný maršál zemřel dnes nebo zítra, jeho děti by byly ještě příliš malé na to, aby se mohly ujmout vlády.

Do popředí se tak musí dostat někdo, komu Kim Čong-un může věřit a kdo by v případě potřeby (dočasně) převzal moc. A zdá se, že své vlastní sestře Kim Jo-čong věří mnohem více než milované choti. Nejmladší dcera zesnulého vůdce Kim Čong-ila sdíle s bratram matku i otce, velmi dobře se s ním rozumí a v politice se pohybuji již od útlých let. Podle poslední zpráv je pravou rukou svého bratra.

Jak je zvykem pro severokorejský vládnoucí klan, i o Kim Jo-čong toho víme velmi málo. V dobách přebírání moci byla vždy straně Kim Čong-una a pomáhala mu upevňovat vládu, sama zatím bez povšimnutí stála stranou. Bez politických zkušeností však rozhodně není, už léta má na starosti řízení státní propagandy. Její pozice byla jen formální, v Severní Koreji však velmi důležitá.

Narodila se neupřesněně v roce 1987. V roce 2002 Kim Čong-Il pyšně oznámil, že se jeho dcera zajímá o politiku. Dětství strávila se svou matkou v ústraní, v roce 1996 se však připojila ke Kim Čong-Unovi na studiích ve Švýcarsku, po základní škole se rozhodla budovat kariéru jako počítačová expertka. V politice se začala angažovat ještě za života svého otce, její první oficiální fotografie je z pohřbu Kim Čong-Ila.

Podle Petera Hayese z Univerzity v Sydney je pozice, kterou účastníci pohřbu zaujímají, nesmírně důležitá, protože přísně hierarchická korejská společnost tím dává najevo, jak moc vysoko stojíte v systému nástupnictví. Roky pak byla Kim Jo-čong vnímána jako možná dědička vládnoucí dynastie, a to v případě, že by po jejím bratrovi nezůstal žádný potomek. I dnes je tato možnost stále zrealizovatelná, pokud by Kim Čong-un náhle zemřel a jeho děti byly stále příliš malé na vládu.

Hayes taky tvrdí, že Kim vděčí za svou popularitu právě své sestře, která má na starosti propagandu a vzdělávání. Ta rozhodla o tom, že její bratr nebude v tisku následovat jejich otce, ale že jeho obraz by se měl vrátit ke slavnějším dobám jejich dědečka Kim Ir-sena. Kim Jo-čong je také jedna z významnějších osob, na které Spojené státy uvalily konkrétní sankce.

Podle Hayese její úspěch tkví zejména v tom, že i ona si dobře uvědomuje, že může kdykoliv propadnout v nemilost náladového vůdce. Mnozí lidé dychtili po moci tak silně, že to nakonec zapříčinilo jejich popravu. Nejspíš proto se Kim Jo-Čong stále raději držela ve stínu. Nedávno se však dočkala povýšení do mocného politbyra, což může znamenat konec její nenápadnosti, ale začátek cesty, kde nakonec nastoupí jako nejmocnější osoba v zemi.