Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žena ve vedení KLDR? Sestra Kim Čong-una má stále více pravomocí

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Tajuplná figura, která je stínem Kim Čong-una - tak se do nedávna mluvilo o Kim Jo-čong, nejmladší dcery zesnulého severokorejského vůdce Kim Čong-Ila. O její existenci ví svět už dlouho, obvykle ji můžeme spatřit v přítomnosti současného vládce, svého bratra doprovází ještě častěji než jeho oficiální choť. V tichosti a mimo pozornost všech však stabilně posiluje svůj vliv.

Současný severokorejský vůdce Kim Čong-un má sice podle dostupných zpráv tři děti, letos se měj údajně dočkat i mužského potomka. Avšak režim se musí připravit na nejhorší a v případě, že by milovaný maršál zemřel dnes nebo zítra, jeho děti by byly ještě příliš malé na to, aby se mohly ujmout vlády.

Do popředí se tak musí dostat někdo, komu Kim Čong-un může věřit a kdo by v případě potřeby (dočasně) převzal moc. A zdá se, že své vlastní sestře Kim Jo-čong věří mnohem více než milované choti. Nejmladší dcera zesnulého vůdce Kim Čong-ila sdíle s bratram matku i otce, velmi dobře se s ním rozumí a v politice se pohybuji již od útlých let. Podle poslední zpráv je pravou rukou svého bratra.

Jak je zvykem pro severokorejský vládnoucí klan, i o Kim Jo-čong toho víme velmi málo. V dobách přebírání moci byla vždy straně Kim Čong-una a pomáhala mu upevňovat vládu, sama zatím bez povšimnutí stála stranou. Bez politických zkušeností však rozhodně není, už léta má na starosti řízení státní propagandy. Její pozice byla jen formální, v Severní Koreji však velmi důležitá.

Narodila se neupřesněně v roce 1987. V roce 2002 Kim Čong-Il pyšně oznámil, že se jeho dcera zajímá o politiku. Dětství strávila se svou matkou v ústraní, v roce 1996 se však připojila ke Kim Čong-Unovi na studiích ve Švýcarsku, po základní škole se rozhodla budovat kariéru jako počítačová expertka. V politice se začala angažovat ještě za života svého otce, její první oficiální fotografie je z pohřbu Kim Čong-Ila.

Podle Petera Hayese z Univerzity v Sydney je pozice, kterou účastníci pohřbu zaujímají, nesmírně důležitá, protože přísně hierarchická korejská společnost tím dává najevo, jak moc vysoko stojíte v systému nástupnictví. Roky pak byla Kim Jo-čong vnímána jako možná dědička vládnoucí dynastie, a to v případě, že by po jejím bratrovi nezůstal žádný potomek. I dnes je tato možnost stále zrealizovatelná, pokud by Kim Čong-un náhle zemřel a jeho děti byly stále příliš malé na vládu.

Hayes taky tvrdí, že Kim vděčí za svou popularitu právě své sestře, která má na starosti propagandu a vzdělávání. Ta rozhodla o tom, že její bratr nebude v tisku následovat jejich otce, ale že jeho obraz by se měl vrátit ke slavnějším dobám jejich dědečka Kim Ir-sena. Kim Jo-čong je také jedna z významnějších osob, na které Spojené státy uvalily konkrétní sankce.

Podle Hayese její úspěch tkví zejména v tom, že i ona si dobře uvědomuje, že může kdykoliv propadnout v nemilost náladového vůdce. Mnozí lidé dychtili po moci tak silně, že to nakonec zapříčinilo jejich popravu. Nejspíš proto se Kim Jo-Čong stále raději držela ve stínu. Nedávno se však dočkala povýšení do mocného politbyra, což může znamenat konec její nenápadnosti, ale začátek cesty, kde nakonec nastoupí jako nejmocnější osoba v zemi.

Témata:  Severní Korea Kim Jo-čong Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy