Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společnost Lactalis stahuje část výrobků kvůli salmonelóze

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž/Praha - Největší francouzská mlékárenská společnost Lactalis stahuje ve Francii a ve světě další výrobky dětské výživy. Firma uvedla, že se jí podařilo identifikovat zdroj, který by mohl být původcem nedávných případů kojeneckých onemocnění salmonelózou ve Francii. 

Firma stáhne z trhu 720 šarží dětské výživy vyrobené od 15. února v severozápadní Francii. Začátkem měsíce podnik již stáhl více než 600 šarží.

„Distribuce dotčených šarží se dosud v Česku nepotvrdila. Státní zemědělská a potravinářská inspekce situaci sleduje," řekl ČTK mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Opatření se týká produktů značek Picot, Milumel a Taranis. Společnost oznámila, že podle jejích šetření ke kontaminaci došlo v první polovině roku v továrně Craon. O jaký druh kontaminace se jednalo, firma neuvedla. Firma působí i v České republice, v roce 2007 ovládla Mlékárny Kunín. Na zdejším trhu stojí na příklad za značkami sýrů President a Galbani.

Ve Francii se v posledních měsících podle úřadů po požití produktů firmy Lactalis nakazilo salmonelózou 31 kojenců, z toho 16 bylo hospitalizováno. Všichni již ale nemocnici opustili a vede se jim dobře.

Podle agentury AP zatím není jasné, zda onemocněly i děti v jiných zemích. Mluvčí firmy agentuře sdělil, že nejnovější stahování produktů se týká zhruba 30 států, nespecifikoval však kterých.

Témata:  salmonelóza Francie mléko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy