Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin a Merkelová spolu po telefonu mluvili o situaci na Ukrajině

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o tom, jak zajistit, aby se na východní Ukrajinu mohli vrátit ruští pozorovatelé, kteří mají dohlížet na příměří. S odkazem na Kreml a Berlín o tom informovala agentura Reuters.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert uvedl v prohlášení, že Merkelová Putinovi řekla, že by se Moskva měla podílet na řešení situace. Kreml oznámil, že poradci lídrů obou zemí budou spolupracovat na plánu, jenž zajistí návrat pozorovatelů.

Boje na východě Ukrajiny propukly před třemi lety, kdy proruští radikálové vyhlásili samozvanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku. Podle Kyjeva poskytuje mimo jiné i vojenskou podporu separatistům Rusko, to však Moskva trvale odmítá. Násilí si zatím od roku 2014 vyžádalo na 10.000 životů.

V pondělí ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že stáhne zaměstnance Společného kontrolního a koordinačního střediska (JCCC), ve kterém jsou zastoupeny Moskva a Kyjev, a obvinilo Ukrajinu z maření práce pozorovatelů. Ukrajinští představitelé uvedli, že krok Ruska může boje na východě Ukrajiny zhoršit.

Merkelová podle Kremlu Putina v telefonickém rozhovoru požádala, aby zdůvodnil rozhodnutí stáhnout pozorovatele.Putin odpověděl, že ruský tým čelil obstrukcím a provokacím z ukrajinské strany.

"Kancléřka zdůraznila, že fungování tohoto centra (JCCC) by mělo být zachováno," uvedl Seibert.

Lídři obou zemí se shodli, na tom, že by se mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou měla uskutečnit výměna vězňů a rovněž, že má během Vánoc být dodrženo příměří, uvedl Kreml.

Témata:  Vladimír Putin Angela Merkelová Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.