reklama

Vůz najel do lidí na rohu Elizabeth Street a Flinders Street krátce před pátou hodinou odpolední ve čtvrtek místního času (před sedmou ráno SEČ).

Podle premiéra Malcolma Turnbulla a policie neměl pachatel vazby na extremistické organizace. Po svém zadržení prý nicméně hovořil o diskriminaci muslimů. Muže stále čeká výslech a obžaloba.

Devět ze zraněných podle Turnbulla pochází z ciziny. Ačkoliv premiér o jejich občanství neuvedl bližší podrobnosti, podle australského tisku jsou mezi nimi občané Číny, Indie, Irska, Itálie, Nového Zélandu, Jižní Koreje a Venezuely.

Místní muslimské sdružení Ahmadiyya v prohlášení incident odsoudilo. "Je pro nás jako pro australské muslimy morální a také náboženskou povinností útok co nejsilněji odsoudit a označit ho za hrůzný nesmyslný násilný čin," stálo v prohlášení. Členové organizace rovněž nabídli darovat zraněným krev.

Druhého muže, který byl v souvislosti s incidentem zadržen, policie propustila. Hrozí mu obvinění z nezákonného držení zbraně a marihuany, nikoliv však v souvislosti s útokem.