reklama

Putin se obrátil k delegátům sjezdu v projevu, který nesl zřetelné známky předvolební kampaně. Nabádal například vládnoucí stranu, aby "čestně pojmenovala problémy, které před ní stojí, a důrazně odstraňovala vše, co brání pokroku".

Šéf Kremlu, často na Západě kritizovaný za potlačování opozice a nezávislých médií, rovněž řekl, že je třeba "i nadále rozšiřovat mechanismy demokracie v Rusku, v plné míře odhalovat nesmírný potenciál občanské aktivity... podporovat konkurenci, soutěžení myšlenek". "S respektem" je podle něj nutné přistupovat k "životaschopné opozici".

Putin také slíbil, že bude pokračovat řešení problému chudoby, a vyzval k "boji proti korupci a lhostejnosti". "Není síly schopné zastavit postup Ruska vpřed. Půjdeme od vítězství k vítězství," zdůraznil prezident. Šlo o zjevný vzkaz do zahraničí.

Premiér Dmitrij Medveděv v následném vystoupení potvrdil, že členové strany Jednotné Rusko "se už dávno a pevně rozhodli, koho podpoří" v nadcházejících prezidentských volbách. Připomněl, že letos uplynulo 16 let od založení strany. "Vůdce, který spojuje nejrůznější lidi. Spojuje Rusko. Ten, kterému důvěřuje a kterého podporuje absolutní většina občanů naší země - Vladimir Vladimirovič Putin," prohlásil premiér a šéf Jednotného Ruska.