Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie se mění v ekonomického giganta. V roce 2018 může převálcovat Francii a Británii

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dillí - Podle analýzy britského Centra pro ekonomiku a výzkum obchodu (CEBR) by Indie v příštím roce mohla předstihnout Británii a Francii a stát se pátou největší světovou ekonomikou.

Vzestup Indie je součástí trendu, v jehož rámci budou asijské ekonomiky v nadcházejících 15 letech významně dominovat žebříčku deseti největších světových ekonomických velmocí, uvedla agentura Reuters.

Globální ekonomiku by podle odhadu CEBR měly povzbudit levné energie a nízké ceny technologií. Podle zástupce šéfa centra Cebr Douglase McWilliamse se Indii podaří předstihnout Francii a Británii navzdory zpomalení její ekonomiky, které způsobilo stažení bankovek vysoké peněžní hodnoty.

Čína by měla předstihnout Spojené státy na pozici světové ekonomiky číslo jedna v roce 2032, domnívá se CEBR. Bude jí to trvat o rok déle, než uváděla loňská zpráva. Ta ještě počítala s výraznějším dopadem politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa na světový obchod.

Cebr předpokládá, že v několika následujících letech bude Británie zaostávat za Francií. Brexit by ale měl mít na ostrovní ekonomiku menší vliv, než jaké z něj nyní panují obavy, a Británie by mohla Francii znovu předstihnout už v roce 2020. Rusko by se podle zprávy mohlo v roce 2032 propadnout na 17. příčku ze svého současného 11. místa.

Témata:  Indie ekonomika Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy