Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvodné praktiky firmy Apple? Kvůli zpomalování iPhonů se hromadí žaloby

iphone
iphone
Foto: Justin Sullivan

San Francisco - Firma Apple čelí v USA už osmi žalobám kvůli záměrnému snižování výkonu některých starších telefonů. Konkrétně jde o přístroje iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE a iPhone 7. Obdobná stížnost byla v pondělí podána také u izraelského soudu.

Všechny žaloby podané u soudů v Kalifornii, New Yorku a Illinois jsou hromadné a aspirují na zastupování milionů klientů. Podle nich společnost podvedla své zákazníky, když záměrně snižovala výkon některých starších telefonů iPhone.

Apple se brání. Starší baterie prý nemusejí být schopny dodávat telefonu při plném výkonu procesoru požadovaný elektrický proud. Firma proto provedla úpravy ve svém operačním systému iOS, které při problémech s baterií snižují energetické nároky a mohou způsobit zpomalování procesoru.

Žalobci tvrdí, že se společnost Apple snažila defekt zamaskovat a přimět zákazníky k nákupu nového přístroje. Odborníci na spotřebitelské právo ale nejsou úplně zajedno. Na jedné straně někteří hovoří o možnosti obžalovat Apple z podvodu, druhá strana poukazuje na nedostatky v legislativě týkající se stárnoucích výrobků.

Témata:  Apple iPhone mobily

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy