Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Justice požaduje 12 let vězení pro dědice Samsungu

Samsung
Samsung
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Soul - Dědice konglomerátu Samsung Group by měl dle prokuratury dostat 12 let vězení kvůli úplatkářské kauze kolem bývalé prezidentky Pak Kun-hje. Kromě I Če-jonga, který je zadržován od února, jsou obviněni další čtyři bývalí vysocí představitelé Samsungu. Ty nižší soud odsoudil ke čtyřem letům odnětí svobody.

Odvolací soud má rozsudek vynést na konci ledna, napsala agentura Reuters. Nižší soud v srpnu odsoudil 49letého miliardáře známého také jako Jay Y. Lee na pět let, ten se ale odvolal.

Podle soudu nižší instance si chtěl Lee pomocí úplatku prezidentce zajistit vládní pomoc pro fúzi, která mu měla umožnit získat kontrolu nad širší částí skupiny Samsung.

Kruhům kolem bývalé prezidentky měl vnuk zakladatele firmy poskytnout 43 miliard wonů (zhruba 900 milionů Kč). Obhajoba trvala na tom, že fúze byla ryze podnikatelskou záležitostí. Skandál sehrál důležitou roli v sesazení Pak Kun-hje a ohrožuje i budoucnost největšího a nejznámějšího jihokorejského podnikatelského impéria.

Témata:  Samsung Jižní Korea

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy