Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama bude v Hirošimě potvrzovat pakt s Japonskem. Omluví se za bombu?

Barack Obama
Barack Obama
Foto: unmultimedia.org

Tokio - Barack Obama jako vůbec první prezident USA zavítá do japonské Hirošimy, kterou na konci druhé světové války zničila atomová bomba. Podle šéfa Bílého domu má návštěva zdůraznit přátelské spojení mezi bývalými nepřáteli.

Japonsko a USA se zásadně rozcházejí v pohledu na americký jaderný útok na toto japonské město z 6. srpna 1945, v jehož důsledku zahynulo 140.000 lidí, v naprosté většině civilistů. Zatímco v Japonsku převládá názor, že se Hirošima stala obětí zbytečné brutality, mnoho Američanů svržení atomové pumy na Hirošimu vnímá jako čin, který definitivně ukončil drastickou válku a zachránil životy desetitisíců amerických vojáků.

Zdroj: YouTube

Obama navštíví Hirošimu příští týden v pátek v doprovodu japonského premiéra Šinzóa Abeho.

V dnešním rozhovoru s japonskou televizní společností NHK prohlásil, že realita bývá taková, že vedoucí činitelé musí často činit v době konfliktů těžká rozhodnutí, a upozornil, že v jeho krátkém projevu v Hirošimě se neobjeví omluva za útok.

"Je důležité si uvědomit, že v dobách války musí lídři činit všechny druhy rozhodnutí, to je práce historiků klást otázky a zkoumat je," řekl. Obama získal v roce 2009 Nobelovu cenu za mír, částečně i díky svému postoji k nešíření jaderných zbraní.

Obama dodal, že cítí potřebu zdůraznit aktuální vztahy mezi Washingtonem a Tokiem. "Myslím si, že je to šťastný příběh o tom, jak se bývalí nepřátelé sešli a stali se jedněmi z nejbližších partnerů a nejbližšími spojenci na světě," uvedl. Kritici tvrdí, že tím, že se Obama neomluví, umožní Japonsku držet se příběhu, který ho maluje jako oběť.

Témata:  Barack Obama Hirošima Japonsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy