Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VW neuspěl se stížností, soud odmítl zastavit zvláštní vyšetřování emisního skandálu

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Frankfurt – Ústavní soud v Německu dnes zamítl žádost automobilky Volkswagen o okamžité přerušení práce zvláštního auditora, jehož úkolem je prošetřit kroky vedení podniku v emisním skandálu. 

Soud ale na druhé straně zatím nerozhodl o stížnosti Volkswagenu, podle které jmenování zvláštního auditora porušilo základní práva podniku, informovala dnes agentura Reuters.

V listopadu o jmenování auditora rozhodl nižší soud na žádost svazu soukromých investorů DSW o nezávislé vyšetření emisního skandálu. Vyšetřování má mimo jiné odhalit, zda představenstvo a dozorčí rada podniku v souvislosti s aférou porušily své povinnosti.

Volkswagen však žádal, aby činnost auditora byla pozastavena do doby, než ústavní soud rozhodne o stížnosti na jeho jmenování. Tento požadavek však soud nyní odmítl. Automobilka totiž podle něj dostatečně neprokázala, že je zapotřebí učinit okamžité opatření.

Krátce po vypuknutí skandálu v září 2015 Volkswagen najal americkou advokátní firmu Jones Day a poradenskou společnost Deloitte, aby vyšetřily okolnosti pochybení a identifikovaly odpovědné osoby. Přestože se automobilka zavázala ke zlepšení transparentnosti, výsledky šetření nikdy nezveřejnila. Z jeho závěrů vycházela dohoda o urovnání emisního skandálu s americkým ministerstvem obrany, podle níž VW souhlasil se zaplacením 4,3 miliardy dolarů (zhruba 92 miliard Kč).

Skupina investorů požaduje odškodnění v řádu miliard a chce zjistit, kdy si výkonný management firmy poprvé uvědomil skutečnosti spojené s emisními podvody a kdy o potenciálních finančních škodách informoval investory.

Témata:  Volkswagen Německo soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy