reklama

Americké ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo mezinárodní společenství, aby íránský lid podpořilo. Naopak vláda Íránu apelovala na občany, aby vyšli do ulic, a připomněli tak provládní demonstrace z roku 2009.

Protivládní protesty, které zahraniční agentury označují za největší svého druhu od událostí roku 2009, začaly ve čtvrtek ve druhém největším íránském městě Mašhadu a postupně se rozšířily do dalších měst včetně Teheránu. Tisíce lidí se v pátek sešly v Kermanšáhu, Isfahánu a Raštu. V Mašhadu policie zatkla 52 lidí, nejmenovaný činitel informoval agenturu Reuters o několika zatčených v Teheránu, kde je prý v ulicích značný počet policistů.

"Íránská vláda by měla respektovat práva svých občanů, včetně svobody projevu. Svět se dívá," napsala na twitteru mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Americké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení vyzvalo "všechny země k otevřené podpoře íránského lidu a jejich žádosti o základní práva a skoncování s korupcí".

Teherán tvrdí, že skutečnou příčinou protestů nejsou ekonomické problémy. Viceprezident Ešák Janangírí uvedl, že "za nimi stojí něco jiného", zatímco viceguvernér provincie hlavního města označil zatčené demonstranty za osoby "pod vlivem propagandy" ze zahraničí. Úřady na dnešek vyzvaly Íránce k účasti na akcích připomínajících provládní shromáždění z roku 2009. Ta tehdy reagovala na opoziční protesty vyvolané znovuzvolením konzervativního prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.