Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krvavé protesty v Íránu: Dav napadl policisty, počet mrtvých roste

Demonstrace v Íránu
Demonstrace v Íránu
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Teherán - V noci po celém Íránu pokračovaly demonstrace a střety s policií si vyžádaly dalších devět mrtvých. Motivem nespokojenosti je špatná ekonomická situace a podle odborníků také beznaděj, protože se životní úroveň nelepší ani za prezidenta Hasana Rúháního, považovaného za stoupence reforem.

Demonstrace začaly minulý čtvrtek a mají dosud přes 20 obětí. První dvě byly hlášeny v sobotu z Dorúdu na západě země, deset lidí přišlo o život při protestech v noci na pondělí.

Podle íránské televize se všechny incidenty v noci na dnešek staly v centru země. Ve městě Kahdarídžán demonstranti zaútočili na policejní stanici a pokusili se ukrást zbraně. O život tam přišlo šest lidí. Další dva - 11letý chlapec a dvacetiletý mladý muž - zemřeli ve městě Chomejní Šahr a v nedalekém Nadžafabádu byl loveckou zbraní zabit člen revolučních gard.

Situace v Íránu sledují mnohé země, americký prezident a Izrael podpořili demonstranty, Německo je znepokojeno tím, že při protestech umírají lidé.

Tajemník íránské národní bezpečnostní rady Alí Šamchání prohlásil, že některé země vedou proti Íránu válku prostřednictvím internetu a sociálních sítí. Za nepokoji v Íránu jsou podle něj USA, Británie a Saúdská Arábie.

Současné protesty se hodnotí jako největší od znovuzvolení bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v roce 2009. Tehdy zemřelo podle oficiálních údajů kolem 30 lidí, podle neoficiálních až dvojnásobek.

Témata:  Írán Demonstrace v Íránu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy