Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší investice? Novým trendem jsou historické hudební nástroje

Klavír, ilustrační fotografie
Klavír, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hamburk - Historické hudební nástroje, například housle, violy či křídla, se v současné době draží za rekordní částky. Noví majitelé ale nemusejí jen čekat na jejich zhodnocení v čase.

Mohou je pronajmout hudebníkům a nástroj jim tak už nyní "přihraje" menší částku každý měsíc, napsal německý týdeník Die Zeit.

Uložit své peníze do nákupu sto let starého křídla Steinway se rozhodl například překladatel Paul-Louis Lelièvre (32) z Hamburku. Vhodnou investici hledal dlouho. "S tím, co mi nabízely banky, jsem nebyl spokojený," řekl listu. Od místní restaurátorské firmy Klangmanufaktur nakonec koupil nástroj za 40.000 eur (asi 1,000.000 Kč) a prostřednictvím stejné firmy, která zajišťuje i údržbu a pojištění, ho pronajímá hudebníkům nebo koncertním sálům.

Majitel křídla za pronájem dostává ročně zhruba čtyři procenta kupní ceny, konkrétně 142 eur měsíčně.

Jestli se investice vyplatila, se Lelièvre dozví za deset let, kdy smlouva s firmou vyprší a on bude klavír moci prodat. Pokud kupce nenajde, může jej odprodat zpět firmě za 85 procent původní kupní ceny. Spolu s příjmy z pronájmu to bude pořád představovat roční zisk 2,5 procenta. Pokud ale vše půjde dobře, mohla by se cena zněkolikanásobit. Ve 20. letech stálo křídlo v přepočtu jen necelé 2000 eur.

Témata:  investice ekonomika hudební nástroje

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy