Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby doma i ve světě a kulatá výročí: Co nás čeká v roce 2018?

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Záhřeb - 2018 - volební rok. Tak zní titulek zprávy chorvatské agentury HINA, která se pokusila shrnout, co nás v příštích dvanácti měsících čeká. Nepůjde jen o volby. Jaké další významné události se v následujícím roce odehrají?

Příští rok bude však patřit především volbám, a to nejen v Rusku a ve Spojených státech, ale i v Itálii nebo Maďarsku. Německo čeká sestavování vlády, zatímco budou pokračovat jednání o "brexitu". Mimo to se bude slavit několik výročí. Tím nejvýznamnějším je pravděpodobně konec I. světové války.

Rok 2018 bude ve znamení voleb v mnoha zemích. Velkou pozornost přitahují především ruské prezidentské volby koncem března, i když, jak píše agentura HINA, "vítěz už je předem jasný". Cokoli mimo vítězství Vladimira Putina by se rovnalo prvotřídní senzací.

Ve Spojených státech se budou konat volby do Kongresu, kde by mohli republikáni, členem kterých je i prezident Donald Trump, ztratit většinu v obou komorách. Demokraté doufají, že právě velkou nespokojenost se současným americkým prezidentem využijí ve svůj prospěch.

Českou republiku nedlouho po začátku nového roku čeká druhá přímá volba prezidenta. Miloš Zeman je favoritem na vítězství v prvním kole, otázkou je, jak dopadne případné druhé. Čeká se, že by mělo být vyrovnané, ať už by se do něj dostal se Zemanem kdokoli. Nejpravděpodobnější se jeví scénář, ve kterém se proti sobě postaví úřadující prezident a akademik a vědec Jiří Drahoš.

Maďaři a Italové již netrpělivě čekají na své parlamentní volby, které se uskuteční na jaře. Pokud bychom se měli řídit průzkumy, vypadá to, že v Maďarsku zůstane u kormidla současný premiér Viktor Orbán. To v Itálii je situace značně nepřehledná. Ostatně - tak tomu bylo před většinou voleb v Itálii.

Kromě Rusů a Čechů si v příštím roce zvolí nového prezidenta i Egypt. Irák, Pákistán a Afghánistán budou svolávat nové parlamenty. Nejaktivnější budou lidé v Brazílii, Mexiku a Kolumbii. Na občany těchto států čekají jak parlamentní, tak prezidentské volby.

Jedna éra skončí na Kubě - vůdce "ostrova svobody" Raúl Castro oznámil odchod z pozice prezidenta v dubnu 2018. Na Kubě však není přímá volba prezidenta, hlasovat pro něj budou vládní zastupitelé. Největším favoritem se zdá být dosavadní viceprezident Miguel Diaz-Canel. Epocha bratří Castrů tak po 60 letech definitivně skončí.

V Německu nový rok začne pokračováním jednání o vytvoření velké koalice CDU/CSU a SPD. Pokud se tyto dvě velké strany nedomluví, čekají i Němce předčasné volby do parlamentu.

Evropská unie by měla příští rok probírat reformu eurozóny, ale bude muset počkat na to, až Německo sestaví novou vládu. Co však nepočká, jsou jednání o "brexitu". Ta budou pokračovat podle plánu bez ohledu na situaci v Německu.

První polovina roku 2018 bude ve znamení bulharského předsednictví Evropské unii. Vládní představitelé Sofie již deklarovali, že se zaměří především na integraci západního Balkánu. Ve druhé polovině roku bude Unii předsedat Rakousko s mladým kancléřem Sebastianem Kurzem v čele.

Příští rok bude i ve znamení jubileí. V říjnu dojde na sté výročí konce I. světové války a vzniku Československa, ještě předtím uplyne v červenci 100 let od zavraždění posledního ruského cara Mikuláše II.

Kromě toho se budou připomínat tři padesátiletá výročí. První se týká událostí Pražského jara, zbylé dvě vražd bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga a bývalého ministra spravedlnosti USA Roberta Kennedyho, který byl mimo jiné bratrem již dříve zavražděného prezidenta Johna Fitzgeralda.

Menší jubileum čeká na Čechy a Slováky, kteří si již na Nový rok připomenou 25 let od rozdělení obou republik. Mezinárodní trestní soud oslaví 20 let své existence, Kosovo desáté výročí nezávislosti a papež František pět let od svého jmenování.

Témata:  Rusko USA I. světová válka Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy