Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdskoarabský princ je ve vážném stavu. drží na protest proti zatýkání hladovku

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Otec jednoho ze saúdskoarabských princů drží od listopadu hladovku na protest proti zatýkání, které loni koncem roku nařídil korunní princ Muhammad bin Salmán v rámci protikorupční čistky.

V luxusním rijádském hotelu skončilo ve vazbě 200 princů, bohatých podnikatelů a dalších prominentů. Ti, kteří přiznali vinu a přistoupili na dohodu, že odevzdají úřadům část svého jmění, byli propuštěni, ostatní čeká soudní řízení.

Mezi zadrženými je i jeden z nejbohatších lidí světa princ Valíd bin Talál, za jehož propuštění úřady požadují šest miliard dolarů (přes 130 miliard Kč). Bin Találův majetek se podle odhadů blíží 19 miliardám dolarů.

Jeho otec Talál bin Abdalazíz (86) s tažením proti korupci nesouhlasí a od listopadu drží hladovku. Ve vazbě skončil nejen jeho syn Valíd, ale i další dva synové. Princ Talál bin Abdalazíz, který je nevlastním bratrem krále Salmána, podle serveru Middle East Eye (MEE) zhubl za měsíc o deset kilogramů. Minulý týden byl napojen na umělou výživu a je v rijádské nemocnici krále Fajsala. K jeho lůžku chodí mnozí členové královského klanu.

Princ Talál je znám svými liberálními postoji. Podle MEE v říjnu řekl přátelům, že je správné protestovat "civilním" způsobem s cílem upozornit na tyranii, kterou zavádí pod záminkou protikorupčních opatření korunní princ. Talál byl v minulosti ministrem financí a v 60. letech vedl skupinu princů, která prosazovala ukončení režimu absolutní monarchie, s čímž zbytek královské rodiny nesouhlasil. Talál pak musel odjet do exilu do Káhiry a pobýval tam, dokud se jeho matce nepodařilo dosáhnout usmíření.

Témata:  Saúdská Arábie princ Valíd bin Talál

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.