Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA vyzvaly Teherán, aby neblokoval občanům přístup na sociální sítě

Facebook, sociální sítě
Facebook, sociální sítě
Foto: Pixmac

Washington – Spojené státy dnes vyzvaly Teherán, aby svým občanům neblokoval přístup na sociální sítě. Bílý dům zdůraznil, že tyto platformy představují legitimní formu komunikace, informovala agentura AP.

V Íránu se od minulého čtvrtka konají protivládní protesty, při kterých již zemřelo více než 20 lidí a přes 400 protestujících skončilo za mřížemi. Íránské úřady během demonstrací omezily přístup k sociálním sítím jako telegram a instagram, které účastníci protestních akcí využívají.

Americká diplomacie vyzvala Íránce, aby používali virtuální soukromé sítě (VPN), které umožňují dostat se na zablokované webové stránky. Ministerstvo zároveň uvedlo, že komunikuje s občany Íránu v jejich rodném jazyce na svých webových stránkách. Podle představitele ministerstva Steva Goldsteina „chtějí protestující (v Íránu) podporovat v boji za to, co je správné... a nesmí proto nečinně přihlížet".

Generální tajemník OSN António Guterres zatím vyhodnocuje, zda se kvůli demonstracím spojí s vládou v Teheránu, či zda má podniknout jiné kroky, uvedl dnes Guterresův mluvčí Farhán Hak. Generální tajemník prý doufá, že násilnosti brzy skončí.

Současné protesty, za nimiž podle některých komentátorů stojí navzdory hospodářským reformám zejména špatná ekonomická situace v zemi, jsou hodnoceny jako největší od znovuzvolení bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v roce 2009. Tehdy zemřelo podle oficiálních údajů kolem 30 lidí, podle neoficiálních zdrojů až dvojnásobek.

Témata:  Írán USA sociální sítě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy