reklama

Trump v prosinci popudil Palestince a další muslimské národy tím, že uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a oznámil, že tam Washington přesune americkou ambasádu.

USA poskytují Palestině okolo 300 milionů dolarů (6,5 miliardy korun) ročně. Pro omezení této částky se v prosinci vyslovila Sněmovna reprezentantů s tím, že Washington by měl příspěvky výrazně snížit, pokud z nich Palestinci nepřestanou platit náhrady rodinám ozbrojenců, které zabili nebo uvěznili izraelští vojáci.

Podle Trumpa se Spojeným státům za stovky milionů dolarů ročně nedostává ze strany Palestinců žádného uznání. "Když se Palestinci už nejsou ochotni bavit o míru, proč bychom jim v budoucnu měli platit jakékoli z těchto ohromných částek?" napsal americký prezident.

"Nenecháme se vydírat," uvedla v prohlášení přední představitelka OOP Hanan Ašrávíová s tím, že Trump sabotuje snahu o dosažení míru. "Nyní si troufá osočovat Palestince za důsledky svých vlastních nezodpovědných činů," dodala.

Trump ve svém twitterovém prohlášení dodal, že uznáním Jeruzaléma za izraelské hlavní město fakticky odstranil zásadní sporný bod jednání, za což očekává od Izraele výrazně vstřícné kroky. Zatímco kritici považují jeho tah za jednostranný ústupek izraelskému vedení, prezidentovi lidé jej vysvětlují jako gesto, které přiměje premiéra Benjamina Netanjahua k nabídce řešení přijatelných pro obě strany.