reklama

O mapování situace v jedné z největších německých zemí dnes informuje list Süddeutsche Zeitung.

Kriminalita migrantů, mezi něž se počítají žadatelé o azyl, odmítnutí žadatelé o azyl nebo lidé s různým stupněm ochrany, je v Německu politicky ožehavým tématem, kterému se policejní statistiky nebo odborné práce věnují opakovaně. Nyní ho na příkladu Dolního Saska, kde žije asi osm milionů lidí a kam jako do ostatních spolkových zemí v posledních letech přišlo množství uprchlíků, studovala trojice kriminologů Dirk Baier, Christian Pfeiffer a Sören Kliem.

Došli mimo jiné k tomu, že migranti jsou v této rozlohou druhé největší spolkové zemi zodpovědní za téměř každý osmý násilný trestný čin a také za drtivou většinu nárůstu násilné kriminality. Počet policií registrovaných násilných trestných činů zde mezi lety 2014 a 2016 stoupl o 10,4 procenta - za 92,1 procenta nárůstu jsou přitom zodpovědní migranti.

Autoři studie však upozorňují, že se z výsledků jejich bádání nedá automaticky dovodit, že by migranti byli kriminálnější. Studie totiž prokazují, že pokud se cizinec dopustí trestného činu na Němci, je dvakrát větší šance, že bude případ ohlášen policii, než když jde o trestný čin mezi dvojicí Němců. V řadách uprchlíků je pak nadprůměrně vysoký podíl mladých mužů, tedy skupiny, která i mezi Němci vykazuje výrazně nadprůměrné množství trestných činů.

V neposlední řadě je podle kriminologů nutné rozlišovat mezi migranty z různých zemí. Mezi podezřelými je výrazně méně Syřanů, Iráčanů nebo Afghánců, než by odpovídalo jejich podílu na celkovém počtu migrantů. Opačný pól pak představují migranti z Maroka, Alžírska nebo Tuniska. V roce 2016 tvořili jen 0,9 procenta žadatelů o azyl registrovaných v Dolním Sasku, zároveň ale 17,1 procenta migrantů podezřelých z násilných trestných činů.