Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní a Severní Korea budou startovat na OH jako jedna země?

Olympijské kruhy
Olympijské kruhy
Foto: INT

Soul - Severní Korea znovu zprovoznila horkou linku, aby projednala vyslání své delegace na zimní olympijské hry do jihokorejského Pchjongčchangu. Pokud se KLDR olympiády skutečně zúčastní, mohli by sportovci obou Korejí při zahajovacím ceremoniálu kráčet pod jednou vlajkou, či dokonce na hrách soutěžit jako jedna země.

Takový krok by dle agentury Reuters byl působivým smířlivým gestem v době, kdy na Korejském poloostrově panuje napjatá situace kvůli pokračujícím jaderným a raketovým zkouškám Severní Koreje.

Severní a Jižní Korea již v minulosti soutěžily jako jedna země na některých turnajích ve stolním tenise či ve fotbale, nikdy však ještě nespojily síly na velkých akcích, jako jsou olympijské či asijské hry.

Při slavnostním zahájení olympiády v Sydney v roce 2000 sportovci Jižní a Severní Koreje poprvé v historii pochodovali společně. Speciální vlajku s vyobrazením Korejského poloostrova tehdy nesli dva vlajkonoši, jeden ze Severu a druhý z Jihu.

Stalo se tak krátce po prvním mezikorejském summitu, jímž tehdejší jihokorejský vůdce Kim Te-džung společně se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem prolomili otevřené nepřátelství mezi oběma státy z dob studené války a zahájili řadu hospodářských a humanitárních projektů.

Předseda organizačního výboru, který připravuje zimní olympijské hry 2018, I Hi-pom navrhl pro letošní rok jiný primát. Podle něj by mohli severokorejští sportovci do Pchjongčchangu přijet přes přísně střežené demilitarizované pásmo. Bylo by to poprvé, co by severokorejští sportovci dorazili do Jižní Koreje po silnici, uvedl I Hi-pom. KLDR na jeho návrh zatím nereagovala.

Letní olympijské hry v jihokorejské metropoli Soulu, které se konaly v roce 1988, KLDR bojkotovala. Devět měsíců před jejich zahájením umístili severokorejští agenti do jihokorejského letadla, které letělo z Bagdádu do Soulu s mezipřistáním v Abú Zabí, bombu. Letoun se zřítil u pobřeží Barmy a na jeho palubě zahynulo všech 115 lidí.

V letech 2002, 2003 a 2014 se ale Severní Korea zúčastnila velkých sportovních akcí, které hostil její jižní soused. Na asijské hry v jihokorejském Pusanu v roce 2002 vyslala KLDR 606člennou výpravu, která zahrnovala 184 sportovců, 288 roztleskávaček a 134 sportovních činitelů. Severokorejská delegace tehdy do Jižní Koreje cestovala letecky a výletní lodí, na níž byla také ubytována.

Na zahajovacím a závěrečném ceremoniálu nastoupily korejské výpravy společně. To se v příštích letech při několika sportovních událostech opakovalo, naposledy při asijských zimních hrách v Číně v roce 2007, pak vztahy mezi oběma zeměmi ochladly.

Severokorejské roztleskávačky vzbudily v Jižní Koreji velký ohlas a doprovázely severokorejské sportovce i na dalších menších akcích v letech 2004 a 2005. Členkou týmu severokorejských roztleskávaček na asijském atletickém šampionátu v jihokorejském Inčchonu byla v roce 2005 i Ri Sol-ču, manželka severokorejského diktátora Kim Čong-una, sdělil novinářům na základě informací rozvědky KLDR nejmenovaný severokorejský poslanec.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea EuroZprávy.cz olympiáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy