Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Íránu hrozí puč? Stupňují se protesty proti prezidentovi

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Teherán - Demonstrace v Íránu vážně poškozují pragmatického prezidenta Hasana Rúháního. V USA rostou obavy, že protesty povedou ke zničení jeho umírněné politiky a k tvrdé odpovědi duchovenstva.

"Rúhání a jeho vláda budou oslabeni, protože se při protestech kritizuje jejich hospodářská politika. Prezident bude poškozen a moc (duchovního vůdce ajatolláha Alího) Chameneího se posílí," řekl analytik Hamíd Farahvaší.

Protesty začaly jako kritika špatných ekonomických poměrů, i když Írán podepsal v roce 2015 dohodu o jaderném programu, která měla ekonomiku zlepšit. Účastníci poukazují na nezaměstnanost blížící se 30 procentům, chtějí vyšší mzdy a trestání korupce. Provolávali hesla kritizující duchovenstvo i prezidenta, ničili banky, mešity a policejní auta.

"Policie se zatím nesnažila protestům bránit, ale to se změní, jestliže Chameneí vyzve k ukončení demonstrací a lidé ho neposlechnou," řekl agentuře Reuters zástupce íránských reformních kruhů. Podle amerických zdrojů není pravděpodobné, že se podaří svrhnout vládnoucí kleriky, kteří kontrolují armádu i policii a bez zábran toho využívají.

Rúhání, zvolený poprvé v roce 2013, je ohroženější. Je považován za pragmatika, který si nerozumí s konzervativci a navíc prohlásil, že Íránci mají právo kritizovat vedení státu. Na něm ale leží odpovědnost za vysoké ceny a za netrestanou korupci.

"Rúháního sliby o zlepšení ekonomiky se neplní, prezident ztrácí podporu veřejnosti a v očích Chameneího je nahraditelný. Ponese důsledky protestů, i když ne hned," řekl americký představitel.

Podle Reuters Rúhání ustoupil od plánovaného navýšení cen benzinu a slíbil vytvoření pracovních míst. Na to ale bude muset vyčlenit peníze. Pokud se pokusí reagovat na korupční obvinění, narazí na zájmy svých oponentů.

Tato situace a také rozpolcenost v íránském vedení přivedla některé prezidentovy stoupence k názoru, že k rozpoutání současné krize mohly přispět konzervativní kruhy. "Byl to puč proti Rúhánímu a jeho snažení. Cílem je poškodit ho," soudí analytik Saíd Lejláz.

Témata:  Írán Hasan Rúhání Alí Chameneí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.