Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Íránu hrozí puč? Stupňují se protesty proti prezidentovi

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Teherán - Demonstrace v Íránu vážně poškozují pragmatického prezidenta Hasana Rúháního. V USA rostou obavy, že protesty povedou ke zničení jeho umírněné politiky a k tvrdé odpovědi duchovenstva.

"Rúhání a jeho vláda budou oslabeni, protože se při protestech kritizuje jejich hospodářská politika. Prezident bude poškozen a moc (duchovního vůdce ajatolláha Alího) Chameneího se posílí," řekl analytik Hamíd Farahvaší.

Protesty začaly jako kritika špatných ekonomických poměrů, i když Írán podepsal v roce 2015 dohodu o jaderném programu, která měla ekonomiku zlepšit. Účastníci poukazují na nezaměstnanost blížící se 30 procentům, chtějí vyšší mzdy a trestání korupce. Provolávali hesla kritizující duchovenstvo i prezidenta, ničili banky, mešity a policejní auta.

"Policie se zatím nesnažila protestům bránit, ale to se změní, jestliže Chameneí vyzve k ukončení demonstrací a lidé ho neposlechnou," řekl agentuře Reuters zástupce íránských reformních kruhů. Podle amerických zdrojů není pravděpodobné, že se podaří svrhnout vládnoucí kleriky, kteří kontrolují armádu i policii a bez zábran toho využívají.

Rúhání, zvolený poprvé v roce 2013, je ohroženější. Je považován za pragmatika, který si nerozumí s konzervativci a navíc prohlásil, že Íránci mají právo kritizovat vedení státu. Na něm ale leží odpovědnost za vysoké ceny a za netrestanou korupci.

"Rúháního sliby o zlepšení ekonomiky se neplní, prezident ztrácí podporu veřejnosti a v očích Chameneího je nahraditelný. Ponese důsledky protestů, i když ne hned," řekl americký představitel.

Podle Reuters Rúhání ustoupil od plánovaného navýšení cen benzinu a slíbil vytvoření pracovních míst. Na to ale bude muset vyčlenit peníze. Pokud se pokusí reagovat na korupční obvinění, narazí na zájmy svých oponentů.

Tato situace a také rozpolcenost v íránském vedení přivedla některé prezidentovy stoupence k názoru, že k rozpoutání současné krize mohly přispět konzervativní kruhy. "Byl to puč proti Rúhánímu a jeho snažení. Cílem je poškodit ho," soudí analytik Saíd Lejláz.

Témata:  Írán Hasan Rúhání Alí Chameneí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy