Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejasná situace v Íránu. Demonstrovat šli pro změnu podpůrci vlády

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Teherán - Od čtvrtka se v Íránu konají demonstrace, při nichž lidé protestují po celé zemi nejen proti špatnému stavu ekonomiky, ale také proti vedení země. Na manifestace uspořádané v asi deseti íránských městech na podporu vlády dnes přišly desítky tisíc lidí.

Na dnešek úřady svolaly akce občanů, kteří stojí za vládou. Mnozí z nich nesli hesla odsuzující násilnosti, jež provázely protivládní demonstrace. O život při nich přišlo od minulého týdne 21 lidí a ve vězení skončilo až 450 osob. Mnoho mrtvých bylo hlášeno v minulém týdnu po nočních střetech, noc na dnešek byla v Teheránu klidná.

Kromě podpory duchovnímu vůdci země ajatolláhovi Alímu Chameneímu provolávali účastníci dnešních akcí smrt Americe a Izraeli a také členům opoziční skupiny Lidoví modžáhedové, jíž Teherán připisuje podněcování k násilí.

Dnešní shromáždění se konala v Ahvázu, který je střediskem ropné provincie Chúzestán, v kurském městě Kermánšáhu i v Komu, považovaném za středisko šíitského islámu. Mnozí nesli íránské vlajky a provolávali podporu duchovenstvu a vládě.

Prezident Hasan Rúhání řekl, že Íránci mají právo kritizovat, ale způsobem, který přispěje k nápravě. Dnes Rúhání řekl v telefonickém rozhovoru tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi, že doufá, že protesty do několika dní skončí.

Mluvčí německé vlády dnes řekla, že Německo vyzývá Írán, aby na protesty odpověděl patřičným způsobem. Prozatím podle mluvčí nic nenasvědčuje tomu, že by krize měl vliv na německé podniky působící v Íránu. Británie vyzvala Írán ke smysluplné debatě, Francie kritizovala zákroky proti demonstrantům, které podle ní odporují právu na svobodu projevu.

Témata:  Írán Hasan Rúhání EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy