reklama

SAE jsou členem arabské koalice, která v Jemenu bojuje pod velením Saúdské Arábie po boku jemenské vlády proti šíitským povstalcům. O rozhodnutí Norska dnes informovala ministryně zahraničí Ine Eriksenová Söreidová.

Deník Verdens Gang v úterý zveřejnil video, na němž jemenští šíité tvrdí, že zabavili "americkou výzvědnou ponorku". Podle listu šlo o podmořské plavidlo REMUS 600 vyrobené v norském koncernu Kongsberg.

Ministryně Eriksenová Söreidová řekla, že Norsko povolilo prodej zbraní a munice do SAE v roce 2010. Norsko se rozhodlo prodej pozastavit loni 19. prosince, informovalo o tom až dnes. V roce 2016 prodej do SAE téměř zdvojnásobilo na 79 milionů norských korun (204 milionů Kč).

Oznámilo rovněž, že Saúdské Arábii Norsko zbraně neprodává. Proti prodeji zbraní Saúdské Arábii se vedla rovněž kvůli Jemenu rozsáhlá kampaň v Británii, která je velkým dodavatelem Rijádu. Případ se dostal až k nejvyššímu soudu, který loni rozhodl, že prodej může pokračovat. Aktivisté poukazovali na zákon, který vylučuje vydávání licencí pro vývoz zbraní, pokud existuje riziko, že budou použity při akcích, při nichž se porušují humanitární zákony. Největší tlak v Británii nastal po incidentu z října 2016, kdy byli při náletu zasaženi hosté pohřbu a 140 civilistů bylo zabito. Útok je připisován saúdskoarabským letadlům.

Saúdská Arábie nakoupila jen za první polovinu loňského roku od Londýna zbraně za více než miliardu liber (skoro 29 miliard Kč), v minulých dvou letech podle deníku The Guardian až za tři miliardy liber.