Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační politika EU selhala: Maďarsko a Polsko opět odmítly kvóty

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Premiéři Maďarska a Polska dnes v Budapešti podle očekávání znovu důrazně odmítli přerozdělování uprchlíků. Evropská komise začátkem prosince poslala Česko, Polsko a Maďarsko kvůli odmítání programu kvót k unijnímu soudu.

"Migrační politika Evropské unie je nejen neúčinná, ale selhala," prohlásil Viktor Orbán. Dodal, že Polsko a Maďarsko chtějí silnou Evropu, ale EU může být silná jedině tehdy, pokud budou silní její členové.

"Nezpochybňujeme soudržnost Evropy, protože věříme v Evropu a její hodnoty a chceme ji společně budovat," řekl předseda polské vlády Mateusz Morawiecki. Pokud jde o migrační politiku, konstatoval, že členské "státy musejí mít právo rozhodovat o tom, koho přijmou".

S povinnými kvótami na přerozdělování migrantů v rámci unie nesouhlasí především země V4, které jsou za to terčem kritiky eurokomise.

Polsku jsou kromě toho vyčítána opatření upevňující moc vládnoucí strany a hrozí mu za to sankce. Orbán ale již dříve slíbil použití veta, pokud by Evropská unie chtěla Varšavu potrestat za spornou soudní reformu, ohrožující podle kritiků nezávislost justice a právní stát v Polsku.

Témata:  Viktor Orbán uprchlíci EU Maďarsko Polsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy