Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn má zájem o Transpacifické partnerství

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn – Velká Británie se už připravuje na dobu, kdy nebude součástí Evropské unie. Začala proto neoficiálně jednat o připojení k Transpacifickému partnerství (TPP), aby podpořila svůj zahraniční obchod.

Přestože USA před necelým rokem TPP opustily, zbývajících 11 členů jednání o dohodě o volném obchodu obnovilo, píše list Financial Times (FT). Británie by se tak stala prvním členem TPP mimo oblast Tichého oceánu a Jihočínského moře.

Členy TPP je Japonsko, Kanada, Mexiko, Peru, Chile, Vietnam, Malajsie, Brunej, Singapur, Austrálie a Nový Zéland. Náměstek brtského ministerstva pro mezinárodní obchod Greg Hands v této souvislosti uvedl, že neexistují žádná geografická omezení, která by účasti Británie bránila.

Podle pravidel EU nemůže Británie uzavřít nové obchodní dohody, než unii opustí, což má být příští rok v březnu. Na jednání o případné dohodě je brzy i podle členů TPP. Zástupci Londýna nicméně tuto myšlenku zmínili v posledních měsících na několika schůzkách s partnery z Austrálie, Nového Zélandu a dalších zemí TPP.

V porovnání s obchodními vazbami na Spojené státy a země EU je obchod Británie se státy TPP zanedbatelný. Japonsko, které je největší ekonomikou v rámci TPP, mělo v roce 2016 na exportu z Británie podíl 1,6 procenta. Zatímco na trhy všech 11 zemí TPP zamířilo necelých osm procent britského vývozu, na německý trh to bylo 11 procent.

Britský vývoz finančních a dalších služeb je na tom podobně. V prvním pololetí loňského roku činila hodnota tohoto exportu do Japonska asi 1,7 miliardy liber (téměř 49 miliard Kč), což představuje zhruba desetinu vývozu do Spojených státu.

Témata:  Velká Británie Brexit USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy