Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radovan Krejčíř měl podle nahrávek styky s mafiánským bossem

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Reprofoto ČT

Kapské Město - Čech Radovan Krejčíř se prý domlouval na „vyzvednutí dluhu" s místním mafiánským bossem Nafizem Modackem. Tvrdí to policie Kapského města s odkazem na audionahrávku z loňského září.

Podle vyšetřovatelů to dokazuje existenci vztahu mezi oběma muži, napsal jihoafrický server Times LIVE. Krejčíř si v JAR odpykává trest mimo jiné za pokus o vraždu a čelí dalším procesům; zároveň se jeho vydání domáhá Česko, kde byl odsouzen za podvody.

O nahrávce dnes před soudem vypovídal detektiv Charl Kinnear v rámci procesu s Modackem a dalšími čtyřmi osobami, který s Krejčířem bezprostředně nesouvisí. Na záznamu údajně český podnikatel instruuje Modacka ohledně „vyzvednutí dluhu" od manželky zesnulého majitele sítě striptýzových klubů v Johannesburgu Lollyho Jacksona. Mělo jít o částku 12 milionů jihoafrických randů (přes 20 milionů korun), kterou by si pak oba muži rozdělili rovným dílem.

Jackson byl v květnu 2010 zabit a z jeho vraždy byl obžalován Kypřan Jorgos Luka. Ten však u soudu v roce 2015 tvrdil, že provozovatele nočních klubů zastřelil Krejčíř. Prý kvůli podvodu, který Čecha stál 740.000 randů (tehdy skoro dva miliony korun). Krejčíř podíl na Jacksonově smrti popírá.

Krejčíř byl v Jihoafrické republice odsouzen ke 35 letům ve vězení za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos, a nachází se zřejmě v nejlépe střežené věznici v zemi u města Kokstad. Mimo jiné čelí obviněním z pokusu o útěk z vězení a spiknutí, jehož cílem bylo podle obžaloby zavraždit policejního plukovníka Nkosanu Ximbu a právního konzultanta Paula O’Sullivana.

Z České republiky Krejčíř uprchl v roce 2005, když se mu podařilo uniknout policii během domovní prohlídky jeho vily ve středočeských Černošicích. V ČR byl v nepřítomnosti pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka.

Tento měsíc má v JAR pokračovat řízení o Krejčířově extradici do vlasti poté, co na konci loňského roku toto jednání zbrzdila výměna Krejčířových právních zástupců.

Témata:  Radovan Krejčíř Jihoafrická republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy