Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili u soudu neuspěl se stížností proti neudělení azylu

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Kyjev - Soud v Kyjevě dnes odmítl stížnost bývalého gruzínského prezidenta a odvolaného oděského gubernátora Michaila Saakašviliho proti rozhodnutí ukrajinských úřadů. Ty mu již po odebrání ukrajinského občanství - odmítly udělit azyl či poskytnout ochranu jako uprchlíkovi, a tím pádem mu povolit pobyt v zemi.

Oznámila to agentura Interfax s tím, že Saakašvili nebyl u soudu přítomen. Saakašvili na Ukrajině vede opoziční Hnutí nových sil a pořádá demonstrace za odvolání prezidenta Petra Porošenka, svého někdejšího spojence.

Politik také obvinění ze zločinného spiknutí a z napomáhání zločinecké organizaci. Hrozí mu pět let vězení. Saakašvili jakékoli provinění popírá a kauzu označuje za politicky motivovanou mstu ukrajinského režimu.

Saakašvili po roztržce s Porošenkem přišel o ukrajinské občanství a podle kyjevských médií mu hrozí vyhoštění do Gruzie, kde je stíhán pro podezření ze zneužití úřadu.

Po odebrání ukrajinského občanství nesměl Saakašvili vstoupit na ukrajinské území, v září ho ale skupina jeho stoupenců násilím převedla přes polsko-ukrajinskou hranici. V Kyjevě byl zadržen až na druhý pokus; ten první zmařil dav jeho přívrženců.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy