Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Parlament v Izraeli jedná o trestu smrti za teroristické činy

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Jeruzalém - V prvním čtení dnes přijal izraelský parlament návrh zákona, který má usnadnit ukládání trestů smrti teroristům. Návrh podpořila těsná většina zákonodárců - v jeho prospěch jich hlasovalo 52 a proti bylo 49. Informoval o tom izraelský list Haarec. 

Materiál parlamentu předložila konzervativní strana izraelského ministra obrany Avigdora Liebermana a podpořil ho izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Poslanci budou ovšem o normě hlasovat ještě třikrát.

Podle tohoto zákona by vojenské soudy mohli uložit trest smrti, pokud se pro něj vysloví nejméně dva soudci tříčlenného vojenského tribunálu a pokud půjde o „teroristické trestné činy", při kterých byla spáchána vražda.

Ještě před hlasováním Netanjahu vysvětlil, že návrh podporuje, protože existují „extrémní případy, kdy lidé páchají hrůzné činy, v jejichž důsledku si nezaslouží žít". Zmínil to, že se setkal s rodinou, jejíž člen byl zavražděn smějícím se teroristou při šábesové večeři v osadě Halamiš u Ramalláhu.

Zákon podle premiéra není neuvážený, jelikož se o trestu smrti, který by byl ukládán ve výjimečných případech, hovoří již dlouho. „Člověk, který někoho zmasakruje a přitom se směje, by neměl strávit zbytek života za mřížemi, ale zaslouží si smrt," dodal s tím, že v těchto případech jde o válečné zločiny.

Kritici návrhu, mezi které patří třeba Kadúra Fáris, předseda palestinského sdružení vězňů zastupujícího Palestince vězněné v Izraeli, hovoří o závodu extremistických stran zaměřeném na schvalování rasistických zákonů namířených proti Palestincům. Návrh z procedurálních důvodů odsoudil i izraelský ministr energetiky.

Trest smrti je zakotven v izraelských vojenských předpisech pro Západní břeh Jordánu, je ale jen vzácně udělován a nikdy není vykonáván, zdůraznil Haarec. V rámci státu Izrael zákon počítá s hrdelním trestem za zločiny proti lidskosti a velezradu. Naposledy byl uložen nacistickému válečnému zločinci Adolfu Eichmanovi, odsouzenému v roce 1961.

Témata:  Izrael Palestina trest smrti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy