reklama

Sondovací rozhovory, které jsou předstupněm vlastního koaličního vyjednávání, odstartují v neděli a skončit mají příští pátek. Nová vláda ale podle pozorovatelů zřejmě nevznikne dříve než v březnu. Vyloučeny stále nejsou ani předčasné volby.

Šéf SPD Martin Schulz při příchodu na jednání uvedl, že nebude řeč o o programových bodech, ale o struktuře a formě nadcházejících rozhovorů. Na program byl i tak dotazován, protože CSU přichází se stále novými požadavky na zpřísnění azylové a migrační politiky. Schulz je příliš nekomentoval, odkázal jen na nadcházející třídenní jednání politiků CSU, na němž má strana požadavky formálně schválit.

Šéf CSU a končící bavorský premiér Horst Seehofer rozdílné názory stran považuje za normální. CDU/CSU ale podle něj udělá všechno, aby se našla rozumná shoda.

Shoda v rámci sondovacích rozhovorů, které povede kancléřka Angela Merkelová (CDU), by se podle představ politiků měla najít nejpozději do 12. ledna. O devět dní později pak má sjezd sociálních demokratů rozhodnout, jestli strana, která po propadu v zářijových volbách chtěla odejít do opozice, zahájí jednání o konkrétní podobě koaliční smlouvy.

Pokud by byla nalezena shoda, musely by smlouvu potvrdit stranické sjezdy CDU a CSU a také vnitrostranické referendum SPD. To může trvat dva až tři týdny, a proto se nejčastěji mluví o tom, že by vláda mohla vzniknout ve druhé polovině března. Jisté to ale není, protože řada sociálních demokratů má obavy z dopadů pokračování velké koalice na budoucnost jejich strany. Uvažují proto také o možnosti podporovat menšinovou vládu CDU/CSU. Takovou variantu ale zase odmítá Merkelová.

Současné komplikace jsou i důsledkem výrazných změn, kterých v podzimních volbách doznal Spolkový sněm. Poprvé v něm zasedla protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) a vrátili se do něj svobodní demokraté (FDP). CDU/CSU a SPD naproti tomu výrazně oslabily a dosáhly historicky špatných výsledků.