Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron chce proti dezinformacím bojovat novým zákonem

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes oznámil záměr zpřísnit boj proti dezinformacím šířeným některými médii či na internetu novým zákonem. Podobný zákon už platí například v Německu.

Macron hodlá posílit pravomoci televizní a rozhlasové rady, která dohlíží nad obsahem příslušných médií. "Rozvineme náš právní systém, abychom chránili demokracii před falešnými zprávami," řekl Macron při novoročním setkání se zástupci médií.

Odsoudil také šíření dezinformací a propagandy prostřednictvím tisíců účtů na internetových sociálních sítích, které se v jednom okamžiku šíří po celém světě a ve všech jazycích, aby pošpinily politiky, veřejně známé osobnosti či novináře.

Znevažující kampani čelil i sám Macron a to ze strany proruských serverů, když loni kandidoval na prezidenta. Jeho spolupracovníci se stali obětí krádeže internetových dat. Ruská televize RT, která je často obviňována z ruské propagandy, od konce loňského roku vysílá i ve francouzštině.

Například Německo již schválilo zákon, který umožňuje provozovatelům sociálních sítí ukládat pokutu až 50 milionů eur (1,3 miliardy Kč), pokud urychleně nesmažou falešné informace na svých platformách.

V zákoně, jehož obsah má být podrobně popsán v nadcházejících týdnech, "bude platformám uložena povinnost větší transparentnosti všech sponzorovaných obsahů, aby byla zveřejněna totožnost inzerentů a těch, kteří je kontrolují, a také aby byly omezeny částky vynaložené na tento obsah", informoval šéf Elysejského paláce. 

V případě propagace falešných zpráv bude možné prostřednictvím soudu zajistit, aby se v případě potřeby smazal pochybný obsah, uzavřel příslušný uživatelský účet nebo dokonce zablokoval přístup na webové stránky.

Témata:  Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.