Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exšéf Trumpovy kampaně žaluje zvláštního vyšetřovatele Muellera

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Exšéf volební kampaně nynějšího prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort zažaloval zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňuje roli Moskvy v předloňských prezidentských volbách v USA. Podle Manaforta Mueller překročil své pravomoci. Dnes o tom informovala agentura Reuters

Mueller své pátrání nyní soustředí na Trumpovo okolí. Snaží se totiž zjistit, zda jeho blízcí spolupracovníci byli během prezidentské kampaně ve spojení s Moskvou.

Žaloba míří také na náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina, který formálně na Muellerovu práci dohlíží. Manafort se tak žalobou snaží nejen omezit Muellerovo pole působnosti, ale také to, aby soud jeho případ zastavil.

Trumpův někdejší poradce v rámci ruské kauzy čelí obvinění, že před úřady zamlčel své politické angažmá na Ukrajině, kde před lety působil jako poradce bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Podle amerických zákonů se měl registrovat jako zahraniční agent, což neudělal. Soud Manafortovi, který se cítí nevinen, loni v říjnu uložil domácí vězení. V listopadu se dohodl na kauci, aby mohl domácí vězení opustit.

V občanskoprávní žalobě podané u soudu ve Washingtonu nyní Manafort tvrdí, že Mueller svým rozsáhlým vyšetřováním překračuje své pravomoci, proto by měl být usměrněn. Také Rosenstein, který je zároveň zástupcem nejvyššího státního žalobce, kterým je z titulu své funkce ministr spravedlnosti Jeff Sessions, podle Manaforta překročil své pravomoci, když Muellerovi dal souhlas vyšetřovat cokoli, na co během svého pátrání narazí.

Témata:  USA Rusko Robert Mueller Paul Manafort

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy