Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bankéř Atilla byl uznán vinným v kauze obcházení sankcí vůči Íránu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

New York/Ankara - Americký soud uznal ve středu tureckého bankéře Mehmeta Hakana Atillu (47) vinným z podílu na komplotu, jehož cílem bylo napomoci Íránu vyhnout se sankcím USA. Případ ještě více pošramotil už tak napjaté americko-turecké vztahy.

Někdejší bankéř turecké státní banky Halkbank Atilla byl podle agentury Reuters uznán vinným mimo jiné z bankovního podvodu a spiknutí s cílem porušit zákon o amerických sankcích.

"Cílem komplotu bylo napomoci Íránu vyhnout se prostřednictvím nelegálních finančních transakcí v hodnotě miliardy dolarů americkým sankcím," konstatoval soud v New Yorku.

Ankara dnes verdikt označila za nespravedlivý a nešťastný a za bezprecedentní zásah do vnitřních tureckých záležitostí.

Rozsudek nad Atillou bude vynesen 11. dubna. Proti Atillovi svědčil klíčový muž celého procesu, turecko-íránský obchodník Reza Zarrab. Vypověděl mimo jiné, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan věděl, že Turecko navzdory americkým sankcím obchoduje s Íránem, a z tehdejší pozice premiéra to schválil.

Zarrab byl v USA zatčen předloni a v případu figuroval jako jeden z obviněných. Loni v říjnu přistoupil na dohodu o spolupráci s americkou justicí, protože mu hrozil dlouholetý trest.

Témata:  USA Turecko Írán soudy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy