Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po bouři omezilo Německo provoz na Rýnu. Na Mosele je zrušen provoz úplně

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Trevír - Na západě Německa bude během dneška a pátku stoupat hladina řek a některé z nich se mohou vylít z břehů. Jde o důsledek lijáků při bouři Burglind. Vysoká hladina už vedla k omezení lodní dopravy na Rýnu a jejímu přerušení na Mosele.

"Mosela je kompletně uzavřená," uvedl dnes Tobias Schmidt, který má ve městě Koblenz na starost správu vodních toků. V Trevíru sice podle úřadů hladina řeky nyní lehce klesá, má ale znovu začít stoupat. Lodní doprava tak zřejmě bude ještě jeden až dva dny přerušena.

Na Rýnu zatím úřady sáhly k omezení rychlosti v asi padesátikilometrovém úseku mezi Mondorfem a Dormagenem. Během dne by hladina řeky v okolí Kolína nad Rýnem mohla stoupnout na více než sedm metrů, v pátek dopoledne může přesáhnout 7,5 metru. Některá města kvůli stoupající hladině Rýna přistoupila k preventivním opatřením, vážnější problémy ale zatím hlášeny nejsou.

Omezena po středeční bouři, která ve Francii nesla jméno Eleanor, zůstává nadále železniční doprava v částech Severního Porýní-Vestfálska.

Témata:  Německo řeky povodně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy